MIELLA VYNINĖ
2022 metais pietų Lietuvoje buvo įkurta pirmoji natūralios fermentacijos vaisių ir uogų gamybos vyninė – „Miella vyninė“.
Dvi šeimos įgyvendino savo svajonę atidaryti vyndarystės verslą, prie kurio rankų darbu prisideda visi šeimos nariai – vaikai, tėvai ir giminaičiai. Alytaus rajone, Alytaus kaime, pastatytoje vyninėje vyksta aktyvus darbas, tobulinami ir kuriami nauji vaisių ir uogų vynai.
Asortimentą sudaro iš vyšnių, juodųjų ir raudonųjų serbentų, abrikosų, agrastų, svarainių, šaltalankių, rabarbarų ir net pomidorų pagaminti vynai. Taip pat net
Aplink vyninę pasodintas vynuogynas, iš kurio derliaus 2024 metais buvo pagaminti pirmieji vynuogių vynai.

MIELLA LOGOTIPAS
Miella vyninės logotipas, sukurtas kaligrafijos pagalba, užkoduoja dviejų vyndarių, šeimos narių, pirmąsias vardų raides.
Vieno vyndario šeima įsikūrusi Dzūkijos sostinėje Alytuje, o kito vyndario šeima kilusi iš vieno gražiausių Lietuvos kurortų – Birštono, kurį supa Nemuno kilpos. Simboliška, kad Nemuno vingiai nuo Alytaus iki Birštono sujungė dvi vyndarių šeimas, kuriančias išskirtinį lietuvišką uogų ir vaisių vyną.
Etiketėje atsispindintys Nemuno vingiai aprėpia Dzūkijos kraštą, kuriame auginama lietuviška vaisių ir uogų produkcija, bei įsikūrusi pati vyninė.
MIELLA VYNUOGYNAS
Miella vyninės vynuogyno sodinimas buvo pradėtas 2022 metais, o užbaigtas 2023 metais. Vynuogynas pasodintas šalia vyninės, Nemuno baseino teritorijoje, dešiniajame Nemuno krante. Ši geografinė vietovė užtikrina puikias vynmedžių auginimo sąlygas, ypač dėl vandens prieinamumo dirvožemyje, dirvožemio pralaidumo ir gebėjimo išsaugoti drėgmę lietingu laikotarpiu. Šios sąlygos labai prisideda prie vynų, pagamintų iš čia užaugintų vynuogių, savybių, ypač prie jų stipraus ir pastovaus rūgštingumo.
Viename hektare pasodinta 5000 vynmedžių (Bolero, Rulander, Muscaris, Souvigner gris, Bacchus, Cabernet Cortis, Rondo, Regent).
Visos vynuogės renkamos selektyviai rankomis, todėl gaunami skaidrūs ir gryni vynai. Vynuogių derliaus nuėmimo data nustatoma tiksliai stebint vynuogių brandą, cukraus kiekį, rūgštingumą ir pH vertę.
Nors vynuogynas labai jaunas, jau pirmojo 2024 metų derliaus vynas prestižiniame Berlin Wine Trophy pelnė aukso medalį.

LIETUVOS TAUTINIS PAVELDAS
Lietuvos Tautinio paveldo produktai – nemasinės gamybos sertifikuoti amatininkų dirbiniai, pagaminti rankomis iš tradicinių žaliavų arba naudojant senąsias ar jas atitinkančias naujas technologijas, išsaugant unikalias kokybines gaminių savybes ir sudėtį.Maisto paveldas apima maisto sudėtį, ruošimo būdus, laikymą ir priklauso nuo tautos ūkininkavimo tradicijų ir iš kartos į kartą perduodamų receptūrų. Lietuviai nuo seno vertėsi augalininkyste, gyvulininkyste, žvejyba. Jie valgė ruginę duoną, šviežią, sūdytą ir rūkytą mėsą, šviežio ir rauginto pieno produktus, gėrė miežinį alų ir vaisių ir uogų vyną, vartojo sėmenų aliejų. Vis daugiau kepėjų kepa tradicinę ruginę duoną, mielinius pyragus, šakočius ir kitokius kepinius, lauktuvinius riestainius, meduolius, verda kermošinius saldainius. Mėsininkai daro skilandžius, sūrininkai – tradicinius sūrius, aludariai – salyklinį alų, vynininkai – vaisių ir uogų vyną. Miella vyninė didžiuojasi, jog net šeši vynai gaminami griežtai laikantis senojo šeimos recepto yra sertifikuoti ir įtraukti į Lietuvos tautinį paveldą.
Vynai įtraukti į Tautinio paveldo sąrašą:
• Vyšnių saldus vynas;
• Juodųjų serbentų saldus vynas;
• Obuolių saldus vynas;
• Bruknių saldus vynas;
• Spanguolių saldus vynas;
• Mėlynių saldus vynas.
BERLIN GOLD (2025) BERLINER WINE TROPHY
Miella vyninės pirmojo 2024 metų Rulander vynuogių derliaus vynas 2025 metais laimėjo aukso medalį prestižiniame Berliner Wine Trophy konkurse. Tai didžiausias ir svarbiausias Miella vyninės įvertinimas.
Miella vyninė – pirmoji Lietuvos vyninė, 2025 metais dalyvavusi prestižiniame Berliner Wine Trophy konkurse ir parvežusi į Lietuvą aukso medalį.
Berlin gold (2025) Berliner Wine Trophy– vienas didžiausių ir prestižiškiausių vyno konkursų Vokietijoje. Kasmet organizuojamas renginys yra atviras vyno gamintojams iš viso pasaulio. Pirmą kartą surengtas 2004 metais, jis tapo svarbiu įvykiu tarptautinėje vyno industrijoje.
Berliner Wine Trophy tikslas – įvertinti vynų kokybę, skatinant vyno gamintojus ir eksportuotojus tobulėti bei pristatyti savo gaminius tarptautinei auditorijai. Konkursas naudoja griežtas vertinimo sistemas, vynų vertinimui pasitelkiami ekspertai iš įvairių šalių, kurie vertina vynus pagal jų skonį, aromatą, spalvą ir kitas savybes.
Vynai yra vertinami keliose kategorijose, atsižvelgiant į rūšį, regioną ir kitus faktorius. Nugalėtojams suteikiami apdovanojimai – aukso, sidabro ir bronzos medaliai. Berliner Wine Trophy apdovanojimai turi didelę reikšmę tiek gamintojams, tiek vyno mėgėjams, nes patvirtina aukštą vyno kokybę ir padeda populiarinti vyno gamintojų produktus rinkose.
Dėl savo prestižo ir objektyvumo Berliner Wine Trophy tapo vienu iš svarbiausių vyno konkurso ženklų Europoje ir pasaulyje.
LONDON DOUBLE GOLD (2025) WOMEN'S WINE & SPIRITS AWARDS (WWSA)
Miella vyninės svarainių desertinis vynas Women's Wine & Spirits Awards konkurse buvo įvertintas sidabro medaliu, o sausas vyšnių vynas pelnė aukščiausią įvertinimą – dvigubą aukso medalį.
Miella vyninės vaisių ir uogų vynai konkurse varžėsi su tradiciniais vynuoginiais vynais ir pelnė ypatingai aukštą įvertinimą.
Prestižinis tarptautinis vyno ir stipriųjų gėrimų konkursas, skirtas išskirtinai moterims, dirbančioms vyno ir gėrimų industrijoje. Šis konkursas buvo įkurtas siekiant suteikti moterims daugiau matomumo ir pripažinimo šiame vyriškame domene bei skatinti jų indėlį į vyno ir gėrimų pasaulį. Pirmasis Women's Wine & Spirits Awards įvyko 2015 metais.
Pagrindinė šio konkurso idėja – suteikti moterims galimybę vertinti ir apdovanoti aukščiausios kokybės vynus, stipriuosius gėrimus ir kitus gėrimus. Nors daugelis vyno ir gėrimų ekspertų yra vyrai, vis daugiau moterų taip pat užima svarbias pozicijas šioje industrijoje. WWSA yra unikalus, nes visos vertinimo komandos nariai yra moterys, užtikrinant, kad moterų nuomonė apie vyno ir gėrimų kokybę būtų atskirai vertinama.
Konkurso vertinimo procesas:
- Vynai ir gėrimai vertinami pagal įvairias kategorijas, tokias kaip vyno rūšis, regionas ir kiti specifiniai aspektai.
- Kiekvienas produktas vertinamas pagal skonį, aromatą, struktūrą ir kitus svarbius elementus.
- Apdovanojimai apima aukso, sidabro ir bronzos medalius, suteikiančius produktams aukštą prestižą tarptautinėje rinkoje.
Konkursas ne tik pripažįsta aukščiausios kokybės vynus ir gėrimus, bet ir padeda moterims tapti matomomis šioje industrijoje, kur ilgą laiką dominavo vyrai. Tai taip pat yra puiki platforma moterims, norinčioms plėtoti savo karjerą ir pritraukti daugiau dėmesio savo gaminiams. Šis konkursas įgijo svarbą ir pasitikėjimą visame pasaulyje, nes moterų požiūris į vynus ir gėrimus yra vertinamas ir pripažįstamas kaip reikšmingas tiek vyno gamintojams, tiek vartotojams.
LENKIJA WARSHAW GOLD, BRONZE (2024) WINE EXPO POLAND AWARDS
Miella vyninės sausą vyšnių vyną Wine Expo Poland Awards konkurse profesionalai įvertino bronzos medaliu, o vartotojai skyrė aukso medalį.
Tarptautinis vyno konkursas vykstantis Lenkijoje. Šis konkursas yra svarbus įvykis vyno industrijoje, skatinantis vyno gamintojus ir eksportuotojus iš įvairių pasaulio šalių pristatyti savo produktus ir siekti pripažinimo už jų kokybę.
Wine Expo Poland Awards vyksta kasmet ir yra susijęs su vyno paroda Wine Expo Poland, kurią aplanko tiek profesionalai, tiek vyno mėgėjai. Konkurse dalyvauja vynai iš įvairių regionų ir šalių, kurie yra vertinami pagal jų skonį, aromatą, struktūrą ir kitus svarbius kriterijus. Vynai vertinami įvairiose kategorijose profesionalų ir vartotojų žiuri. Konkursas ne tik suteikia galimybę atskleisti kokybiškus vynus, bet ir prisideda prie jų populiarinimo Lenkijos ir kitose rinkose.
LIETUVIŠKO VYNO ČEMPIONATAS 2024
Miella vyninė 2024 metų Lietuviško vyno čempionate pristatė svarainių desertinį vyną, kuris buvo įvertintas sidabro medaliu ir pripažintas geriausiu trijose kategorijose: „Geriausias vaisių, uogų, augalų vynas“, „Geriausias svarainių vynas“, „Geriausias saldus svarainių vynas“.
Švelniai kvepiantys svarainių vaisiai suteikia šiam vynui unikalų ir įdomų charakterį. Jaučiamas amerikietiško ąžuolo aromatas subtiliai papildo svarainių skonį, o lengvas rūgštumas sukuria harmoningą, ilgai išliekantį poskonį, primenantį šviežio medaus skonį.

LIETUVIŠKO VYNO ČEMPIONATAS 2023
Lietuviško vyno čempionate 2023 Miella vyninė pristatė savo 2 uogų vynus ir laimėjo du bronzos medalius (pateikti juodųjų serbentų bei vynuogių vynai), o juodųjų serbentų sausas vynas pripažintas geriausiu savo kategorijoje. Juodųjų serbentų vynas pasižymi intensyvios spalvos ir aromato. Burnoje labai išraiškingas, švarus, gaivus, geras rūgšties, taninų ir cukraus balansas. Labai aiškus ir pilnas poskonis. Vynuogių vynas pasižymi šiomis savynėmis: pusiau sausas, gaivus, subalansuotas, vaisiškas, nedaug taninų, bet ilgas. Toks beaujolais.

LIETUVIŠKO VYNO ČEMPIONATAS 2022
Lietuviško vyno čempionate 2022 Miella vyninė pristatė savo 4 vaisių uogų vynus ir laimėjo tris bronzos ir vieną sidabro medalį, o vyšnių sausas ir abrikosų pusiau saldus vynai pripažinti geriausiais savo kategorijoje. Tam, kad vynas būtų pripažintas yra labai svarbu atsirinkti ir sertifikuotus ingredientus. Vyndariai įvairias uogas, vaisius įsigyja iš vietinių Dzūkijos augintojų, įregistravusių ūkius. Dauguma Dzūkijos ūkių įsikūrę netoli Nemo upės. Nemuno upės švelnus mikro klimatas vaisiams ir uogoms suteikia išskirtinių skoninių savybių, kurios atsispindi gaminamo vyno skonyje.
ATSINAUJINANTI ENERGETIKA MIELLA VYNINĖS VYNŲ GAMYBOJE
Nuo 2025 metų Miella vyninė savo veikloje ir vyno gamyboje naudoja 100 proc. atsinaujinančią energiją, kurią gamina saulės kolektoriai. Tai reiškia, kad visa reikalinga energija, būtina ypatingiems Miella vyninės vynams gaminti, yra pagaminama pačios vyninės. Ši energija naudojama ne tik elektros poreikiams, bet ir šilumai gaminti. Todėl tiek patalpų šildymas, tiek gamybos procesai tampa dar labiau draugiški aplinkai.
VAKUMAS BUTELYJE
Vyno šviežumas priklauso nuo deguonies kiekio, todėl nuo 2025 metų Miella vyninė savo vyno kamščiavimo procese įdiegė pneumatinę vyno butelių kamščiavimo mašiną. Ši mašina leidžia prieš užkemšant kamštį sudaryti vakuumą butelio kaklelyje, taip pašalinant orą ir užkemšant kamštį. Pasak gamintojo, šis įrenginys yra vienintelis parduotas Lietuvoje. Mes didžiuojamės, kad vakuminis kamščiavimas mūsų vyno buteliuose leidžia:
• Užtikrinti ilgesnį vyno šviežumą.
• Išlaikyti nepakitusį šviežią skonį bei kvapą, sumažinti vyno oksidacijos riziką.
• Sumažinti bakterijų dauginimąsi vyne, todėl galima naudoti mažiau sulfitų, kurie naudojami kaip konservantai.
Todėl nenustebkite, jei atidarinėjant mūsų gamybos vyno butelį pasigirs papildomas pokštelėjimo garsas. Tai nieko baisaus, kadangi traukiant kamštį susidaro papildomas slėgis priešingai vakuumui. Toks procesas yra visiškai normalus.
KAMŠČIAI
Visi Miella vyninėje naudojami aglomeruoti natūralios kamštienos kamščiai yra pagaminti pagal ekologiškiausią ir efektyviausią pasaulyje anti-TCA* technologiją, skirtą mikro granuliuoto kamštienos kamščiams. Kamščių gamintojo tyrimų ir plėtros skyrius, bendradarbiaudamas su pirmaujančiais šios srities ekspertais, sukūrė technologiją, pagrįstą superkritinių skysčių taikymu. Šis naujoviškas XXI amžiaus sprendimas pripažintas ekologiškiausia ir efektyviausia pasaulyje anti-TCA technologija, skirta mikro granuliuoto kamštienos kamščiams. Kamščių gamybos procesas leidžia labai efektyviai pašalinti TCA iš kamštienos, naudojant mažiau energijos, o tai daro teigiamą poveikį planetos tvarumui.
Miella vyninės vyno butelių kamščiai papildomai yra pažymėti vyninės logotipu ir užrašu, suteikiant produktui dar daugiau unikalumo ir išskirtinumo.
*TCA yra vyno gedimo junginys, kurio kilmės vieta gali būti kamštiena. Tai linkusi suteikti vynui šlapio kartono kvapą. TCA yra viso cheminio junginio pavadinimo, kuris yra 2,4,6-trichloranizolis, sutrumpinimas. Gamintojo TCA neaptinkamo garantija reiškia, kad jei kamštyje yra TCA likučių, jis yra žemiau žmogaus aptikimo slenksčio, kuris, kaip teigiama, yra maždaug 0,5 nanogramo/litre.